fotoshoot in Park clingendael

butterfly dress van Nicole Plender art door Mark de Roo in Park Clingendael

intro fotoshoot

Kledingontwerpster Nicole Plender vroeg mij om haar te assisteren bij het verkrijgen van nieuwe foto’s voor haar recent voltooide ontwerp, de “Butterfly dress”. Deze indrukwekkende zwarte jurk was versierd met vlinders. Aangezien ik zelden nee zeg tegen fotosessies met grote jurken, besloten we onmiddellijk een shoot te plannen. Nicole had de wens om deze fotoshoot te houden in Park Clingendael, gelegen in Den Haag, en specifiek op een van de meest iconische plekken daar: de bordestrap.

Park clingendael

Tot dat moment had ik nog nooit van die plek gehoord, dus ging ik op Google op zoek naar hoe het eruit zag. Het bleek een populaire locatie te zijn, vooral voor bruiloften. Mijn gedachte was meteen, oh nee, dit wordt lastig om unieke foto’s te maken als zoveel fotografen al op die plek zijn geweest. Gelukkig had ik altijd één troef in handen: mijn vaardigheden met flitslicht.

Terwijl ik op Google zocht, viel het me op dat er relatief weinig variatie was in hoe de locatie werd gebruikt. Het was een symmetrisch bouwwerk, en dit was iets wat de meeste van mijn voorgangers graag in hun beelden wilden opnemen. Dus mijn eerste gedachte was, dat idee valt af. Ook merkte ik op dat 90% van de gemaakte beelden daglichtfoto’s betrof. Hier was dus duidelijk een kans om me te onderscheiden. Bovendien waren de flitsfoto’s die ik vond voornamelijk gericht op het verlichten van de mensen op de foto’s. Hier was ik er dus zeker van dat ik me kon onderscheiden, aangezien ik doorgaans een hele locatie verlicht met flitslicht.

Het fotomodel

Als model koos ik mijn eigen vrouw, Minoek. Normaal gesproken werk ik ook graag met andere modellen, maar fotograferen met je levenspartner voegt toch een extra dimensie van comfort toe. Minoek en ik hebben eigenlijk geen woorden meer nodig om tijdens een fotoshoot te begrijpen wat we precies bedoelen. Voor mij wordt het ook extra eenvoudig omdat ik precies weet hoe ik Minoek het beste kan vastleggen. Ze weet doorgaans ook precies hoe ze moet poseren, vooral met grote jurken, wat soms nogal een uitdaging kan zijn omdat je er deels in lijkt te verdwijnen. Het kwam goed uit dat Minoek van nature zwart haar heeft, wat praktisch was gezien de kleur van de jurk.

De designjurk

We hadden een datum afgesproken voor de shoot, Minoek uitgekozen als model. Maar, het is een designjurk die perfect moet vallen. De maten van Minoek vertelde dat dit wel goed zou komen. Maar toch wilde we dit nog even zeker weten van tevoren. Daarom besloten we een week voor de shoot elkaar te ontmoeten in het atelier van Nicole om de jurk te passen. Op deze manier konden we meteen controleren of er eventuele aanpassingen aan de jurk nodig waren. Het was ook essentieel dat de lengte perfect was en dat Minoek wellicht specifieke schoenen nodig had om de jurk optimaal tot zijn recht te laten komen. Bovendien bood dit een aangenaam moment om de groep vooraf samen te brengen en te kijken hoe goed het klikte. Hoewel, ik Nicole al kende van eerdere fotoshoots waarbij ze model voor mij stond.

Clingendael fotoshoot voorbereiding
Clingendael fotoshoot voorbereiding

De fotoshoot voorbereiding

We hadden van tevoren via Google Maps een parkeerplek uitgezocht, zodat we de auto dichtbij de locatie konden parkeren en de loopafstand zo kort mogelijk konden houden. Aangezien er toch het nodige mee moest worden genomen en verplaatst, was dit een praktische overweging. We hadden echter besloten om de styling bij de auto te doen, omdat de jurk zo groot was dat Minoek niet meer in de auto zou passen als we elders zouden beginnen.

Een zorg die Nicole had, was dat het vervoer de jurk altijd doet kreuken, wat niet ideaal is voor de foto’s. Ze gaf aan dat ze normaal gesproken bij studio-opnames een stoomapparaat gebruikt, maar dat ze dat op locatie niet kon meenemen. Gelukkig heb ik een handig apparaat dat alles op locatie mogelijk maakt, inclusief een stijl/krultang en een draagbaar stoomapparaat. En als we zouden willen, zelfs een snackpan.

de shoot

Toen alles gereed was, verplaatsten we ons naar de locatie. Ik hield mijn vingers gekruist in de hoop dat we de enige zouden zijn op deze populaire fotografieplek, omdat ik de plek helemaal voor mezelf wilde hebben. Deze keer was ik echt een pakezel, want de dames hadden hun handen vol aan het ongeschonden ter plaatse krijgen van de jurk. Deze dag had niemand tijd om me te assisteren bij het tillen. Hoewel de afstand op Google Maps klein leek, viel dit in de praktijk met zoveel gewicht om me heen best wel tegen.

Eenmaal op de locatie ging mijn wens in vervulling: YES, we zijn alleen! Ik had twee plannetjes: één beeld met een semi-teleobjectief schieten en één beeld met een wat wijdere hoek dichterbij. Beide beelden zouden hierdoor een eigen karakter krijgen. Omdat ik deze plek alleen in Google Maps had bezocht, was ik aanvankelijk verrast over hoe groot deze plek in het echt was. Hierdoor moest ik mijn lichtplan letterlijk opschalen.

Met 3600Ws aan flitsvermogen maakte ik me tegelijkertijd ook geen zorgen. Al moest ik op vol vermogen gaan werken, wat zou betekenen dat ik ongeveer 250 flitsen had, wist ik dat met Minoek als model dit geen probleem zou zijn omdat ze goed kan poseren en dat het einde van de fotoshoot makkelijk te redden was binnen dat bereik.

De fotoshoot settings

We begonnen eerst met de setting die bovenaan de pagina staat. Het kwam goed uit dat we met z’n drieën waren, zodat Nicole ook met de mistmachine kon spelen. Ook waaide de wind perfect, waardoor de mist precies goed viel. Setting 1 stond verrassend snel op. Ik had niet meer dan 20 beelden nodig om dit te realiseren.

Setting 2 was een herhaling van setting 1, met een kleine mutatie in het licht en van dichterbij met een wijdere hoek. Op deze manier kon ik net wat meer detail van de jurk vastleggen. In dit geval vereiste dichterbij gaan wel wat meer passen en meten om alles zo in beeld te krijgen dat het perfect paste.

In beide settings van de fotoshoot heb ik het principe toegepast waarbij we daglicht gewoon uit de foto drukken, zodat het flitslicht overblijft. Hierdoor ontstaat er heel kort op het moment van de flits een eigen wereldje. Zoals eerder aangegeven, ga ik er niet alleen voor om mijn model te verlichten met de flitsers. Ik streef naar de totale omgeving. Soms verdeel ik deze ook nog in zones die elk hun eigen functie hebben. Deze keer kwam ik er “simpel”weg mee.

Een fotoshoot op een openbare plek

Zoals ik al eerder heb vermeld in andere blogs, geef ik de voorkeur aan fotoshoots op rustige locaties waar niet te veel publiek aanwezig is. Hier in Clingendael ging dat goed totdat setting 2 was voltooid. Plotseling hoorden we vanuit de verte veel geschreeuw. Natuurlijk waren er mensen in het park aanwezig die daar kwamen ontspannen of hun hond uitlaten. Op afstand zagen we dat deze mensen stuk voor stuk werden lastiggevallen door een ruziezoekende, mentaal verwarde man. Deze man dacht dat hij een soort parkwachter/politieagent was. Ook wij kwamen aan de beurt natuurlijk. Op dat moment sta je daar met een hoop kwetsbare apparatuur ter plaatse. Als zo iemand echt de controle verliest en lichtstatieven omgooit, ben je verder van huis en krijg je veel gedoe. Nadat we deze situatie onder controle hadden, drong het besef weer tot me door dat het beter is om op dit soort plaatsen met extra assistentie te fotograferen. Ik vraag mensen niet alleen mee om te helpen sjouwen, maar ook voor een stukje overzicht en veiligheid.

shootfood

Toen we klaar waren, opgeruimd hadden en alles weer terug naar de auto hadden gebracht, merkte Nicole op – zij had mijn Insta Stories wel eens gezien: “Jouw fotoshoots eindigen eigenlijk altijd met eten, gaan wij dat ook doen?” Ik zei: “Natuurlijk, we moeten beiden nog anderhalf uur naar huis rijden, we hebben gepresteerd, daar krijg je toch honger van?” Uiteraard was Nicole het daarmee eens. In dit geval besloten we de dichtstbijzijnde McDonald’s op te zoeken (die in Den Haag nooit ver weg is) en daar even een calorierijke maaltijd te nemen en nog wat na te praten. Daarna was het toch echt tijd om afscheid te nemen, en gingen we ieder weer onze eigen weg naar huis.

Eten bij macdonalds na de fotoshoot
naar huis na de fotoshoot

Credits:
– Fotografie en Concept: Mark de Roo
– Designer en stylist: Nicole Plender
– Model: Minoek van Es

Gebruikte apparatuur:

Camera:
– Canon EOS R5
– Sigma 105mm f1.4 Art DG HSM
– Sigma 35mm f1.4 Art DG HSM

Triggers:
– 4x Pocket wizzard plus 2

Verlichting:
– 3x Hensel porty 1200L
– 3x Hensel EH mini 1200P Flitskop
– 3x Hensel 7″ Reflector

Statieven:
– 3x Manfrotto 1004BAC 366cm

Divers:
– Kipor IG 2600 Sinemaster Benzinegenerator
– Portable Mistmachine

Opmerking: 
In dept techtalk, settings, en licht setups zijn onderwerpen die gereserveerd zijn voor lezingen en workshops.

** Not Allowed **