Strand fotoshoot met een design jurk
Intro:
Nicole, een kledingontwerpster, vroeg me onlangs of ik haar opnieuw of ik een fotoshoot wilde doen met één van een van haar jurken. Kort daarvoor hadden we al een foto gemaakt van een ander ontwerp van haar. Ze had echter twee jurken die ze overwoog in te zenden voor een Fashion-week wedstrijd, maar voor de andere jurk ontbrak nog een geschikte wedstrijdfoto. Dit bleek echter een last-minute verzoek te zijn, en als we succesvol wilden zijn, moesten we binnen enkele dagen de foto maken. Haar idee was om de jurk op het strand te fotograferen, wat op zich geen probleem voor mij was. Het enige struikelblok was dat we afhankelijk waren van gunstige weersomstandigheden.
Gezien mijn drukke agenda en lopende verplichtingen, en omdat ik dit project er graag tussen wilde persen, hadden we besloten dat Nicole een geschikt model zou zoeken voor de jurk. Als ontwerpster kende zij immers de afmetingen het beste, en was zij het meest vertrouwd met de details. Al snel vonden we Melisse Lis, met wie ik in het verleden al eens eerder eem fotoshoot gedaan had voor een haarwedstrijd.
Onderstaand de voorgaande foto van het andere design. De butterfly dress!
De Butterfly dress fotoshoot met Model Minoek van Es.
LEES MEER
Strand fotoshoots:
Strand fotoshoots zijn sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, niet alleen voor het visuele aspect op beeld, maar ook voor de atmosfeer die het kan creëren. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je letterlijk gezandstraald wordt, wat verre van aangenaam is. Bovendien toont de zee zich altijd op een andere manier. Soms heeft het water een blauwe tint en creëert de juiste hoeveelheid wind prachtige golven. Andere keren is het windstil, zijn er nauwelijks golven en lijkt het meer op een locatie aan een meer. Soms dwarrelt er extra zand op, waardoor het water een bruinige tint krijgt.
In het beperkte tijdvenster hoopten we echt op redelijk weer, de juiste omstandigheden voor het strand en bij voorkeur een mooie paarse lucht die goed zou passen bij de kleuren van de jurk.
Als het weer typisch Nederlands grijs zou zijn, zou het eindresultaat niet bevredigend zijn, zelfs niet met veel gebruik van flitslicht. Bovendien ben ik, gezien de wedstrijdopdracht, gebonden aan de originele kleuren. Te veel aanpassingen zouden het resultaat onrepresentatief maken voor de wedstrijd.
Bij een strand fotoshoot komt het erop neer dat je steeds opnieuw moet aanpassen aan de omstandigheden die je krijgt. Hieronder vind je een reeks strandbeelden die, eigenlijk allemaal anders uitpakken door de weersomstandigheden die je kado krijgt.
De fotoShoot locatie:
Een strandlocatie voor een fotoshoot is voor mij meer dan zomaar een plek; zelfs bij het kiezen van een strandlocatie heb ik bepaalde voorkeuren:
Ten eerste is het belangrijk voor mij dat de zon op de juiste plek ondergaat in het beeld. De zonsondergang varieert bijvoorbeeld op Schouwen-Duivenland ten opzichte van de noordkant van Ameland. Dit is essentieel bij het maken van avondopnames met een schilderachtige lucht.
Daarnaast wil ik vermijden dat er te veel mensen aanwezig zijn die zich kunnen bemoeien of zelfs de fotoshoot kunnen verstoren. Bij het fotograferen met een model op het strand van Scheveningen is het bijna gegarandeerd dat ongewenste toeschouwers zich rondom je verzamelen, wat ik wil vermijden tijdens mijn werk.
Ook is het belangrijk voor mij dat de auto niet kilometers ver weg geparkeerd staat. Hoewel er wat benodigdheden moeten worden meegenomen, moeten deze ook allemaal gemakkelijk te dragen zijn. Uit ervaring weet ik dat een bolderkar op het strand vaak meer ongemak oplevert dan gemak, omdat de wielen zich ingraven in het zachte zand.
Tot slot zoek ik naar een locatie die aan twee voorwaarden voldoet: een duingebied en een strandgebied. Gelukkig bestaan dergelijke locaties nog, en dat maakt het voor mij de ideale keuze.
de fotoshoot:
Uiteindelijk kwam alles samen op één dag. De weersvoorspelling was gunstig, en iedereen kon zich agenda-technisch vrijmaken. Alle lichten stonden op groen. Omdat je nooit precies kunt voorspellen hoe een zonsondergang zal uitpakken, besloot ik de shoot in twee delen op te splitsen als een soort ‘twee-traps raket’. In het eerste deel zouden we fotograferen in de duinen, met veel hoog contrast en veel flitslicht, tegen de achtergrond van een lucht met een laagstaande zon. Het tweede deel zou plaatsvinden aan het water, net wanneer de zon nog net zichtbaar was en onderging. Zo zouden we een keuze hebben tussen 2 verschillende soorten beelden.
Zo gezegd, zo gedaan. We hadden afgesproken twee uur voor zonsondergang op de parkeerplaats. Om de styling efficiënt te regelen, besloten we dit bij de auto te doen, aangezien iedereen uit een andere richting kwam. Eenmaal aangekomen en klaar, konden we beginnen. Nicole verzorgde zelf de make-up en het haar van het model. Handig was dat we op locatie beschikten over een 220V stopcontact, waardoor we accessoires zoals een stijltang en een föhn ter plaatse konden gebruiken.
Het plannen van de benodigde tijd voor alles blijft altijd een uitdaging. Soms heb je te veel tijd, soms te weinig. Hoewel ik oorspronkelijk twee uur had ingepland, bleek de styling meer tijd te vergen dan verwacht, waardoor ik me een beetje zorgen maakte over het misschien te strakke tijdschema.
![Backstagebeeld tijdens een strand fotoshoot](https://markderoo.com/wp-content/uploads/2024/02/strandshoot-backstage2-683x1024.jpg)
![Backstagebeeld tijdens een strand fotoshoot](https://markderoo.com/wp-content/uploads/2024/02/strandshoot-backstage1-683x1024.jpg)
Nicole doet ter plekke de styling bij het model. Met 220v bij de hand zijn de mogelijkheden eindeloos.
Setting 1, de duinsetting waar ik een hoog contrast beeld maakte met behulp van veel kunstlicht.
Nadat de styling was voltooid, konden we aan de slag. Setting 1 verliep zoals verwacht. Dit type setting heeft het laagste risico op mislukkingen. Er was echter één uitdaging: de zon scheen wat zwak door de aanwezige bewolking. Op dat moment besefte ik dat deze bewolking, die mijn huidige beeld minder aantrekkelijk maakte, na zonsondergang wellicht juist mijn geluk kon zijn. Ik liet me er niet door van de wijs brengen en we hebben setting 1 redelijk succesvol afgerond.
Toen kwam setting 2, waar we lang naar hadden uitgekeken. Het succes ervan hing af van de lucht. We begonnen te fotograferen toen de zon laag stond, met ongeveer 10 minuten om een beeld te creëren met de zon in beeld. De eerste fase leek al een zeer geschikt beeld op te leveren. Echter, naarmate de zon volledig onderging, werden de kleuren in de lucht steeds intenser. Ik bleef continu foto’s maken en naarmate de tijd verstreek, werden ze steeds indrukwekkender. De kleuren spatten letterlijk van mijn LCD-scherm. Tevens konden we ons ook geen beter matchende kleuren wensen. We hadden ongelofelijk veel geluk. Ook hadden we geluk met de richting van de wind, die de jurk steeds de goede kant op blies. Had deze anders gestaan, had ik een minder mooie invalshoek gehad om het design van de jurk optimaal tot z’n recht te laten komen.
Ik moest voortdurend aan de knoppen van mijn camera en Hensel Porty’s blijven draaien, omdat het aanwezige licht snel verminderde. Hierdoor moest ik steeds een nieuwe optimale balans vinden tussen natuurlijk licht en flitslicht. Hiervoor moet je heel snel kunnen schakelen. We bleven doorgaan totdat het licht helemaal op was, waardoor deze fotoshoot stiekem toch behoorlijk lang duurde. Maar omdat je van tevoren niet weet wat je krijgt, was deze aanpak noodzakelijk.
Daarnaast was er de uitdaging van het aflopende water. Dit is natuurlijk het minst risicovol werken, maar moet voortdurend je setting moet verplaatsen aan de bewegende waterlijn. Wat ik al aangaf, afgaand water is fijner dan opkomend. Opkomend water gaat soms met stoten, waardoor je flitsers nog wel eens in zee kunnen gaan staan als je niet oplet. Hierbij moet je ook continue blijven letten op dat het licht de jurk nog op de juiste manier blijft raken zodat het design er op z’n best uit komt. Dit kwam ontzettend precies vanwege het open design.
Ideaal gezien had ik dit beeld willen maken met de 200mm f2.0. Echter, vanwege het aflopende strand moest ik dichterbij komen om het model vanaf een lage invalshoek te fotograferen. De benodigde afstand voor de 200mm f2.0 zou betekenen dat ik veel hoger zou staan dan het model. Daarom koos ik voor de Sigma 105mm f1.4 Art DG HSM, ook een uitstekend objectief, maar met net iets minder magie dan de 200mm f2.0 biedt. De 105mm 1.4 is een semi tele die er net een beetje tussenin zwemt. Met z’n 1.4 is de bokeh nog steeds impressive. Toch moest ik echt op de grond gaan liggen om de juiste hoek van inval te maken.
![Backstagebeeld tijdens een strand fotoshoot](https://markderoo.com/wp-content/uploads/2024/02/strandshoot-backstage4-683x1024.jpg)
![Backstagebeeld tijdens een strand fotoshoot](https://markderoo.com/wp-content/uploads/2024/02/strandshoot-backstage3-683x1024.jpg)
Hier lig ik op de grond, even met een 50mm om te kijken of dit m’n beeld zou verbeteren. Dit was niet het geval. We zien hier ook dat het stand zo stijl op loopt dat het hoofd van het model al onder de horizon zit vanaf dat punt.
In de tijd dat ik m’n settings aanpas op de flitsers, en zelfs de afstand van de flitsers moet vergroten laat ik Minoek vaak even de foto’s bekijken. Ze kijkt er met een andere en frisse blik naar.
De apparatuur tijdens een strand fotoshoot
Fotografie-apparatuur en strandshoots gaan niet altijd hand in hand. Zand dringt gemakkelijk overal tussen, en we weten allemaal wat dat betekent. Het is van essentieel belang om zand zo ver mogelijk weg te houden van je kostbare apparatuur. Daarom neem ik altijd extra statieven mee, evenals een zeil. De statieven dienen als kapstok om spullen op te hangen, terwijl het zeil handig is om tassen en styling even op te leggen.
Wat betreft mijn porty’s, koppel ik deze al thuis volledig aan elkaar: generator – kabel – flitskop. Vervolgens stop ik het geheel in een afsluitbare rugzaktas, waardoor ik alleen de flitskop eruit hoef te halen. De rugzak kan ik dan aan het statief hangen als extra gewicht voor meer stabiliteit. Niettemin neem je toch altijd meer zand mee naar huis dan je zou willen.
De Fashionweek wedstrijd:
Het verheugt me te delen dat de outfit uiteindelijk de eerste prijs heeft behaald bij de Fashion Week-wedstrijd. Ik ben oprecht blij met dit resultaat. Het benadrukt mijn overtuiging dat hoogwaardige fotografie altijd bijdraagt aan een positieve en gewenste uitkomst. De kracht van visuele presentatie, zoals in dit geval, gaat verder dan esthetiek; het speelt een cruciale rol bij het overbrengen van de essentie en aantrekkingskracht van het ontwerp, wat uiteindelijk kan leiden tot succes in competitieve evenementen zoals Fashion Week. Het bevestigt dat investeren in vakmanschap en aandacht voor detail in de fotografie niet alleen voldoening schenkt, maar ook een doorslaggevende factor kan zijn voor het bereiken van erkenning en waardering in de modewereld.
Credits:
– Fotografie en Concept: Mark de Roo
– Designer en stylist: Nicole Plender
– Hulp en backstagebeelden: Minoek van Es
– Model: Melisse Lis
Gebruikte apparatuur:
Camera:
– Canon EOS R5
– Sigma 105mm f1.4 Art DG HSM
Triggers:
– 3x Pocket wizzard plus 2
Verlichting:
– 2x Hensel porty 1200L
– 2x Hensel EH mini 1200P Flitskop
– 2x Hensel 7″ Reflector
Statieven:
– Manfrotto 1004BAC 366cm
– Manfrotto 269HDBU 730cm
Divers:
– Kipor IG 2600 Sinemaster Benzinegenerator
Opmerking:
In dept techtalk, settings, en licht setups zijn onderwerpen die gereserveerd zijn voor lezingen en workshops.
![logo](https://markderoo.com/wp-content/uploads/2023/07/Logo-Wit-1.png)