het 200mm f2 objectief
De canon EF 200mm f2.0L USM icm een canon EOS R5
De voordelen van de 200mm f2 lens
De 200mm f2 lens. Nog nooit eerder schreef ik een blog over een camera objectief. Meestal benadruk ik vooral luid dat een nieuw objectief je beeld niet zozeer verandert, maar extra mogelijkheden wat betreft licht wel. Toch vormt de 200mm f2 een uitzondering op die regel. Dit objectief levert een unieke output die ik tot op heden bij geen enkel objectief heb ervaren. De 135mm 1.8 is de enige die in de buurt komt.
Hoewel je een vergelijkbare look kunt creëren met een 200mm 2.8 of een 70-200mm 2.8, is er wel degelijk een substantieel verschil tussen f2.0 en f2.8. Het f2.0 objectief creëert een bijna driedimensionale uitsnede van je onderwerp ten opzichte van de achtergrond. Verder zorgt het er ook direct voor dat de achtergrond sterk wordt gecomprimeerd en ver weg lijkt te liggen. Zelfs bij full body shots blijft de achtergrond opvallend ver weg.
Wat ik zo waardeer aan dit objectief, is dat het een unieke touch aan je werk toevoegt. Vanaf het begin maakt dit objectief je werk direct anders dan dat van anderen. Ook vooral wanneer je het combineert met kunstlicht, wat de sfeer van de omgeving volledig om gooit.
Nog meer voordelen van de 200mm f2
Dit objectief dwingt je om de wereld vanuit een geheel ander perspectief te bekijken om het optimaal te benutten. Je moet de wereld echt in kleine fracties waarnemen, wat talloze nieuwe mogelijkheden creëert. Voor mij werkt dit goed omdat ik op verschillende locaties fotografeer. Als ik bijvoorbeeld een bosfoto wil maken met een 35mm objectief, heb ik een heel bos nodig. Met een 200mm zijn een paar bomen met wat struiken in principe voldoende. Op dat vlak wordt mijn leven een stukje makkelijker.
Hoewel het een lens uit 2008 is, wordt het nog steeds beschouwd als een van de scherpste en best presterende objectieven die je kunt aanschaffen. Het is dan ook geen enkel probleem om dit objectief te gebruiken met een high-res digitale camera. Vanaf f2.0 is dit objectief extreem scherp. Een bijkomend voordeel van systeemcamera’s is de verbeterde autofocus. Waar ik bij een DSLR een uitval van 25% had bij een opening van f2.0, is dit met de systeemcamera gedaald tot ongeveer 1%. Uiteindelijk wil je dit objectief in alle gevallen toch echt op f2.0 gebruiken. Lees hier over meer opties.
De nadelen van de 200mm f2 lens
Dit objectief heeft enkele nadelen, en soms lijkt het alsof de nadelen zwaarder wegen dan de voordelen. Echter, wanneer ik het objectief daadwerkelijk gebruik, gebeurt er iets magisch en ben ik volledig onder de indruk van het resultaat, dus interpreteer dit onderstaand niet als een klaagzang. Om de specifieke punten te benoemen:
Dit objectief vergt aanzienlijk wat inspanning om te gebruiken. Ten eerste omdat je veel ruimte nodig hebt om dit objectief optimaal te benutten, waardoor veel (vooral binnen) locaties afvallen. Bovendien resulteert de vereiste afstand tussen jou en het model in moeilijkere communicatie.
Ten tweede is het een zwaar objectief. Met 2.5 kilogram heb je eigenlijk meer glaswerk in handen dan camera. Dit maakt het soms lastig om het gedurende langere perioden te gebruiken. Vaak zoek ik daarom ondersteuning of maak gebruik van een statief. Als ik dat niet doe, voelen mijn armen na verloop van tijd gewoon bijna alsof ze eraf zullen gaan vallen.
Als derde punt kun je niet meer onopvallend te werk gaan met dit objectief. In openbare ruimtes trek ik sneller de aandacht van beveiligingspersoneel dan met bijvoorbeeld een 85mm f1.2. Zelfs wanneer ik gewoon voor mijn plezier fotografeer, is het lastiger om aan beveiligingsmensen duidelijk te maken dat je niet commercieel bezig bent. Bovendien maak je jezelf ook aantrekkelijker in de openbare ruimte als doelwit voor criminelen die op zoek zijn naar extra inkomsten.
Aan de andere kant is het vreemd dat mensen plotseling foto’s gaan maken van de fotograaf met hun telefoon, terwijl ze normaal gesproken vooral stiekem foto’s van het model maken. Ook komen er enthousiaste fotografie liefhebbers naar je toe om te vragen wat voor soort lens je bij je hebt.
Hier een aantal portretten met de 200mm f2.0. Uiteraard op f2.0.
Op nummer vier. Dit objectief biedt weinig toegevoegde waarde in een studio-omgeving waarbij je fotografeert tegen een egale achtergrond. Als dat je doel is omdat je een echte studiofotograaf bent, kun je ook prima uit de voeten met een RF 70-200mm f/2.8 of f/4.0 variant. Zoals eerder genoemd, is het belangrijk dat je studio in dat geval voldoende ruimte biedt. De ware kracht van dit objectief komt echt tot uiting in situaties waarbij complexe achtergronden een rol spelen.
Een vijfde punt is de bizarre prijs. Hoewel ze nu vaker verschijnen op de tweedehandsmarkt, blijft de prijs aanzienlijk hoog. Zelfs voor een tweedehands 200mm 2.0 kun je echter een complete set prime lenzen aanschaffen, waarmee je veelzijdiger bent dan met slechts dit enkele objectief. De vraag rijst of het die investering waard is. In mijn geval is het antwoord ongetwijfeld ja, aangezien ik een fervent fotografie-liefhebber ben en de kenmerken van de 2.0 enorm waardeer die me net weer een beetje anders maken dan de grote groep.
Als laatste punt is er geen tas beschikbaar waarin je naast dit objectief ook nog andere camerabenodigdheden kunt opbergen. Dit objectief wordt geleverd met zijn eigen lenskoffer voor vervoer. Het geeft altijd gedoe om het mee te nemen. Je kan niet meer met 1 camera tas gaan fotograferen. Daarnaast komt dit objectief al snel ergens los te liggen door het gebrek aan een goede tas wanneer je een ander objectief wilt gebruiken dan de 200.
Wat we hier zien is absolute isolatie van het model. De achtergrond wordt wederom ontzettend ver naar achteren gedrukt
Met de bokeh van dit objectief is ook echt niets aan de hand.
Behalve dat we op de volledige diafragma opening een kattenoog vormige bokeh zien. verder is deze mooi en soft.
Wanneer we meer closeup gaan zien we een ontzettend kleine scherptediepte. Waar dit met de oudere DSLR’s een uitdaging kon betekenen, hebben we met een systeemcamera een duidelijk voordeel op het gebied van accurate autofocus. Zelfs met bewegende onderwerpen die zich nergens wat van aantrekken.
Deze foto heeft een eigen blog met een begeleidend backstage filmpje. LEES VERDER
Een technische in dept review
Sommige mensen zijn erg goed in het reviewen van de technische aspecten van fotografische apparatuur. Het kanaal van Christopher Frost is zo een plek waar ik graag altijd kijk voor in dept reviews over hoe goed bepaalde objectieven werkelijk presteren. Inmiddels heeft hij een indrukwekkende verzameling van gelijkwaardige reviews. Zo heeft hij natuurlijk ook een review gemaakt over de 200mm f2. Hier onderstaand de youtube video. Hier een directe link naar zijn Youtube kanaal.
Opmerking:
In dept techtalk, settings, en licht setups zijn onderwerpen die gereserveerd zijn voor lezingen en workshops.