Fotoshoot in een AirBNB
Intro:
Onlangs zijn Minoek en ik op fotoshoot geweest in een Airbnb in Duitsland. Het was een sessie vol met nieuwe ervaringen. Zo maakte ik voor het eerst gebruik van continu licht van Aputure in de vorm van de Amaran T4c LED tubes. Daarnaast maakten we voor het eerst de reis elektrisch.
Normaal gesproken gaan mijn blogs vooral over belevenissen en alles rondom een fotoshoot, en eigenlijk bijna nooit over technische aspecten. Dit omdat ik ze doorgaans bewaar voor lezingen en workshops over fotografie. Deze blog vormt echter een uitzondering op de regel, omdat ik nu verschillen kan delen binnen dezelfde lichtsituatie die iets onthullen over de LED-tubes die ik mocht testen.
We bevinden ons nu (hopelijk) in het post-lockdown tijdperk. Minoek en ik dachten eraan om langzaam weer op te pakken wat we daarvoor ook deden, namelijk het zoeken naar leuke hotels of Airbnb’s waar we kunnen fotograferen. In Nederland zijn dergelijke locaties dun gezaaid, dus richten we ons vooral op het buitenland. Op die manier verandert het fotograferen op zo’n plek tegelijkertijd in een soort mini-vakantie voor ons.
Wat betreft styling is Minoek dol op mooie lingerie en bestelt ze allerlei items uit het buitenland die ze mooi vindt. We vonden de shootlocatie dan ook een ideale plek om de nieuwste aanwinsten uit haar collectie te gebruiken voor de fotoshoot.
AIRBNB:
Minoek heeft zichzelf opnieuw overtroffen toen ze deze locatie ontdekte. Bovendien konden we op korte termijn een weekend boeken.
We ontvingen snel een reactie van de eigenaar, inclusief de huisregels waarin stond dat fotografie verboden was, tenzij daar expliciet toestemming voor werd verleend. Na een aantal e-mails, waarin we uitlegden wat we wilden vastleggen en ons portfolio bespraken, kregen we uiteindelijk toestemming om binnen bepaalde grenzen te fotograferen. Omdat de eigenaar duidelijk terughoudend was, zal ik de locatie niet verder benoemen of promoten.
Overigens denk ik dat er een trend waar te nemen is waarbij dit soort locaties steeds moeilijker doen over fotografie. Ik vermoed dat dit komt door een kleine groep mensen die het voor anderen verpest door het maken van pornografische of OnlyFans-opnames. Voor verhuurders is dit natuurlijk absoluut geen positieve reclame. Zou jij zelf in zo’n bed willen slapen als je weet wat er gebeurd is?
Maar eey, is dit geen prachtige locatie?
Lampen van Aputure:
Deze shoot had ik voor mijn doen een keer wat nieuws bij. Ik mocht van Aputure hun nieuwe Amaran T4c LED tubes een keer uitproberen om te kijken wat ik ervan vind. Nu kan ik een aantal productfoto’s plaatsen. Echter kan ik nooit op tegen de eigen website van de leverancier.
Wat me verraste, is de hoeveelheid licht die uit deze lampen komt. Bij dit type lampen denk ik vaak meteen aan videopnames. Filmopnames vinden doorgaans plaats bij veel minder licht dan wat ik gewend ben in de fotografie. Kortom, de hoge lichtopbrengst was een aangename verrassing.
Bovendien kun je de LED-tubes instellen in alle kleuren van de regenboog en bepalen hoe verzadigd je de kleur wilt hebben. Het licht komt ook zeer gelijkmatig verdeeld uit de buis. Eigenlijk is het een striplight, maar dan nog mooier verdeeld.
Wat ik als zeer toepasbaar zie, is dat je deze smalle lichtbronnen heel eenvoudig kunt verbergen in een interieur. Je kunt ze op verschillende manieren aan een statief bevestigen, waardoor er voor vrijwel elke situatie een oplossing is. Ook kun je de buizen met hulpstukken tot een frame monteren, waar je doorheen kunt filmen of fotograferen. In mijn geval gebruikte ik de langere variant van het product; er bestaat ook nog een kortere versie (T2c).
Bij de tubes zat ook een accu die je aan de buis kunt klikken. Met dit accusysteem kun je de LED-tubes overal inzetten of eenvoudig snoeren op je set elimineren. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat als je de lampen wilt gebruiken, je meer concurrentie hebt van omgevingslicht dan bij flitsers.
De LED-tubes worden geleverd als complete set, alles in een slanke tas: de tube, accu, lader en kabels. Dit maakt ze zeer gemakkelijk mee te nemen, zelfs in een Fiat 500e.
1/200 f1.4 iso 250
1/160 f1.8 iso 400
Hierboven zijn de eindresultaten van de foto’s gemaakt met de LED tubes met bijbehorende instellingen.
Hieronder de bijbehorende setups:
De technische discussie:
De linkerfoto was van tevoren gepland. Online hadden we een blauwe muur met gouden accenten gezien, gemarkeerd door lijsten. Dus dacht ik aan het gebruik van blauw en geel licht om te mengen met de bestaande blauwe styling. Het complementaire effect was duidelijk. De achtergrond werd vervaagd met een grote opening, waardoor de aandacht op Minoek werd gevestigd. De verwachting was dat er iets moois zou ontstaan! Wat betreft de andere beelden, deze werden ter plekke bedacht. Of ik nu met de tubes of flitslicht zou werken, hing af van de locatie.
Tijdens de shoot in Duitsland kwamen twee dingen perfect samen: de mogelijkheid om de LED-tubes uit te proberen en een geschikte locatie, mits deze donker genoeg was voor de effecten van de tubes. Het kunstlicht moest boven het aanwezige licht uitkomen, hoewel ik dit van tevoren niet kon inschatten. Gelukkig hadden we deels geluk. De locatie kon niet voldoende verduisterd worden vanwege te veel ramen en gordijnen die te veel licht doorlieten. Moeder Natuur hielp ons echter met een flinke regenbui, waardoor het buiten donker werd (zie linkerfoto). Voor de rechterfoto heb ik gewacht tot de avond, zodat er minder omgevingslicht zou zijn.
In de linkerfoto zie je dat de lichtbronnen redelijk dicht bij het model staan, meer dan ik normaal bij flitsers zou doen. Dit zorgt voor een hoger contrast dan gebruikelijk (denk aan de inverse-square law). Maar het werkte. In dit beeld speelde het aanwezige licht ook een rol.
Voor de rechterfoto was er beduidend minder omgevingslicht aanwezig, waardoor ik meer speelruimte had om de lichtbronnen verder weg te plaatsen, met behoud van effect. Dit is ook terug te zien in de waarden. Omgevingslicht speelt in dit beeld veel minder een rol dan in het andere beeld.
Beide setups hebben een kleurverloop van geel naar blauw, een combinatie die ik de laatste tijd vaak gebruik, geïnspireerd door “The Crown.” Deze kleurcontrasten zijn met de LED-tubes gemakkelijker te realiseren dan met flitsers. Bovendien kun je met de tubes veel meer kleuren instellen, aangezien ze per stap van 1 door het RGB-spectrum verschuiven.
Een groot verschil met werken met flitsers is dat je zonder problemen de maximale opening van je lens kunt gebruiken. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je sluitertijd meteen omhoog gaat. Ook ben je niet meer beperkt door de herlaadtijd van je flitser, waardoor je moeiteloos alle poses en blikken kunt vastleggen. Het nadeel is dat je achteraf meer moet uitzoeken vanwege de grotere hoeveelheid gemaakte foto’s.
Last but not least is de WYSIWYG-factor (What You See Is What You Get) met contineulicht echt op 100%. Wat je ziet met je oog, door de zoeker en op het scherm van je camera, is meteen wat je krijgt. Flitsers hebben instellichten, maar in mijn geval zet ik mijn flitsers zo ver weg dat die instellichten eigenlijk geen effect meer hebben om een beoordeling te maken. Hier wint contineulicht echt.
Wat ik minder prettig vind, is dat ik mijn ISO-waarden moet verhogen voor deze opnames. Normaal gesproken blijf ik op de laagste ISO-stand om het maximale uit mijn bestand te halen, maar nu was dit anders. Alleen met ISO L was het niet voldoende. Tegelijkertijd is dit een kleinigheid in vergelijking met de vrijheid die de huidige tijden en technologie bieden, waardoor we zelfs met hogere ISO-waarden kunnen fotograferen zonder al te veel ruis.
Al met al, na dit korte avontuur met de LED-tubes is mijn conclusie meteen dat ik ze wil hebben. Ik zie nog veel meer toepassingen die ik in mijn fotografie kan integreren, en ze lijken me zeer geschikt voor studiofotografie, vooral in compacte studio’s waar de afstanden kleiner zijn en flexibiliteit belangrijk is.
Wanneer je veel beelden maakt, kan het voorkomen dat de visie van je model anders is dan de jouwe. In dit geval heb ik voor haar een andere foto bewerkt. Happy wife, happy life!
Waar ik eerst kijk naar compositie, licht, daar een selectie van maak en dan pas kijk waar m’n model er het beste op staat, werkt dat bij modellen precies andersom. Die kiezen soms technisch het grootste drama uit, omdat ze zichzelf daar het mooist op vinden staan.
De foto op het bed was wat betreft compositie een lastig beeld. Het bed stond namelijk niet recht, maar schuin in de kamer. Dit resulteerd in een moeilijk lijnenspel.
Flitsers:
Natuurlijk had ik ook mijn flitsers bij me. Maar goed ook, want de zon was die dag bijzonder enthousiast en scheen zo fel naar binnen dat de speeltijd met de LED-tubes voorbij was toen de regen ophield. Ondanks het gebruik van alle beschikbare verduisteringsmogelijkheden, konden de tubes niet concurreren met het overvloedige licht.
Het was nu tijd om de krachtige apparatuur erbij te halen. Het belangrijkste verschil zit in de lichtopbrengst. Waar de LED-tubes geen indruk meer konden maken, kon ik met de flitsers moeiteloos een hele kamer verlichten en het ook nog een beetje donkerder laten lijken.
In de volgende opname heb ik de sfeer van de kamer opnieuw vormgegeven met behulp van licht. Neem even de tijd om de situatiefoto’s en het onderstaande beeld goed te bekijken. Het verschil is aanzienlijk.
Bovendien had ik voldoende vermogen over om het licht een kleur te geven met behulp van een gelfilter. Dit keer koos ik voor een kleur die ook van nature in die ruimte had kunnen voorkomen.
Voor de onderstaande opname gebruikte ik 2 flitsers: een Hensel Porty op vol vermogen (1200WS) om de ruimte te accentueren (zoals ik al aangaf, verbruiken gelfilters veel licht), en een tweede Hensel Porty op het allerlaagste vermogen (32,5WS) met een striplight om vorm te geven aan de minoek.
Wat betreft de instellingen, denk aan waarden die nog steeds laag zijn: 1/160, f1.8, ISO L. Maar dit was meer dan voldoende om de gewenste sfeer in die situatie te creëren. (Ik heb geen ND-filters of iets dergelijks gebruikt.)
Laten we de rollen eens omdraaien en kijken wat er zou gebeuren zonder flitsers. Stel je voor dat ik dezelfde opname zou willen maken met alleen daglicht… nou ja, min of meer, een beetje, want dat is eigenlijk niet mogelijk.
Dan krijg je het dramatische resultaat zoals hieronder te zien is. Sommige mensen zullen dit ongetwijfeld prachtig vinden, misschien zelfs mooier dan de geflitste versie, omdat het zo puur is en bla bla bla, lijkt niet bewerkt bla bla bla. Maak het zwart-wit bla bla bla. Maar hey, je bent hier op mijn website. Ik noem dit een dertien-in-een-dozijnbeeld. Als ik met zoiets thuis zou komen, zou ik behoorlijk teleurgesteld zijn in mezelf.
Toch is DIT het verschil dat flitsers kunnen maken in je opname. Natuurlijk is de onderstaande foto aangepast in instellingen om een dergelijk beeld vast te leggen, namelijk 1/125, f1.8, ISO 250.
Hiermee wil ik laten zien waarom ik zo dol ben op het kunnen beheersen van licht, of anders gezegd, iets kunnen creëren wat er eigenlijk niet is.
Hieronder tonen we het laatste beeld van deze fotosessie. Wat ik die dag echt miste, was mijn hazer. Deze zorgt altijd voor een prachtige nevel in de beelden, verbetert de isolatie en verbindt het licht op een mooie manier.
Helaas hebben rookmelders geen affiniteit met dat soort apparatuur. Ze waren niet uit te schakelen en hingen bovendien veel te hoog om handmatig het zwijgen op te leggen met tape.
Toch wilde ik graag wat van die subtiele nevel in één van de beelden terugbrengen. Gelukkig zijn er meerdere manieren dan Instagram-filters om dit te bewerkstelligen. Als je goed kijkt naar de interieurfoto’s, zie je een set glazen in de keuken staan. Ik heb ze niet aangeraakt, maar er wel doorheen gefotografeerd.
De breking van het licht in het glas zorgt voor leuke randeffecten in de foto en geeft bijna de indruk van een voyeuristisch shot.
Natuurlijk is ook dit beeld tot stand gekomen met behulp van flitslicht… Duhhh, anders zou het vlak en vormloos zijn in zo’n toverbal ruimte waar het licht alle kanten op kaatst, zoals te zien is op de foto hieronder. Door Minoek te belichten met een colorgel die warmer is dan de omgevingslichttemperatuur, creëer je een verschil in warmte tussen de huid van Minoek en de omgeving. Het lampje in beeld heeft eigenlijk helemaal niets te maken met de belichting. Dit is een motivated light.
Traditioneel gezien heb ik gewoon iets met de kleur blauw. Mijn dag is niet compleet zonder een blauwachtig beeld te hebben gemaakt.
De instellingen mag je nu zelf bedenken! Hmm, wel op dezelfde dag, iets meer gebalanceerd met het licht dan de andere flitsfoto, maar niet zo extreem als dat dramatische beeld hierboven. Denk aan een kleine scherptediepte, smalle beeldhoek…
Uiteindelijk zijn we bezig geweest van 16:00 tot 22:00 uur, natuurlijk met de nodige eet-, drink- en knuffelpauzes. We konden de auto deels opladen bij de Airbnb. De volgende ochtend hebben we ontbeten, de auto bijgeladen tot deze genoeg bereik had om thuis te komen, en zijn we naar huis gereden.
Het grote voordeel van samenwerken als een koppel is dat je dit soort dingen gemakkelijk samen kunt doen, en het ook nog een soort mini-vakantie wordt.
Dit was ook onze eerste trip naar het buitenland met Dinkie Toy, de bijnaam van onze Fiat 500e. Voor de fotoshootdag maakte ik me nog een beetje zorgen over de elektrische reis naar een vreemd land. Zou ik spijt krijgen dat we de ruime Audi diesel station thuislieten? Maar deze zorgen bleken volledig ongegrond te zijn. Alles wat we wilden meenemen, paste gewoon in dat compacte autootje. In Duitsland zijn de laadstations zelfs beter aangegeven dan in Nederland.
Samengevat, hebben we weer veel plezier gehad en hebben we ons kunnen uitleven in het creatieve proces. Tegelijkertijd konden we een prachtig lichtproduct testen op een geweldige locatie. Meer foto’s van deze fotoshootdag zullen volgen. Als je ons volgt op sociale media, zul je ze binnenkort voorbij zien komen.